mandag 28. mars 2011

Gutta på (bil-) tur

Endelig, etter lang tids søken og prøving av biler, har vi nå fått vårt eget kjøretøy. Til nå har vi måttet klare oss med taxi på korte turer (rimelig men upraktisk) eller be pent om å få låne en bil av naboer for lengre turer. Vi har erfart at bruktbiler her i Tanzania enten er veldig dyre, eller er i svært dårlig stand.
Vi var imidlertid heldige som nå har fått oss en 1994 Toyota Landcruiser VX, som både var rimelig med tanke på alt utstyret og i relativt god stand. Bilen har en 4.1 liters (!) diesel-motor som gir omtrent 270 hk + turbo. Og det må to 12v batterier til for å holde arbeidshesten i gang. Vi er svært godt fornøyd med de spesielle fjæringene for terrengkjøring som får bilen til å gynge mykt når det er humper i veien - og de er det mange av.

Vi har nettopp fått satt på takgrind til bagasje, reservedekk nr 2, dieselkanner og annet utstyr til lengre safariturer. I tillegg har vi fått instalert ekstra seter i bagasjerommet slik at vi har bedre plass når det kommer besøk (kom og prøv!). Bak har vi ISM-trekk over reservehjulet, og et lite "Norge-Norway" klistermerke med elg på. Da er identiteten på plass.

Vi er forøvrig glade for å ha en stor tung bil. I avisene her i det siste har det vært et stort fokus på det høye antallet trafikkulykker. Hele 3500 mennesker omkom i trafikken her i Tanzania i 2010. Folk skylder på høy fart, mangelfull bruk av lys og ikke minst dårlig standard på mange av bilene. De kan imidlertid ikke skylde på manglende trafikkpoliti. På de 8 milene til Arusha kjører vi forbi 8-9 faste poster med hvitkledde trafikkpoliti. Vi har blitt stoppet én gang da de ville sjekke vognkort og at vi hadde riktige papirer med. Tanzanianere, spesielt lastebiler og minibusser, blir imidlertid ofte stoppet. En kontroll er en fin måte for politietaten her å få inn en liten bot på, eller en slant for ikke å utstede bot.... Samtidig kommer avisene med avsløringer om at bare 20% av trafikkskolene har ansatte som har formell kompetanse på kjøreopplæring, majoriteten av kjøreskoler kan ikke vise til dokumentasjon på at sjåførene har nødvedig kunnskaper om trafikkregler og bilkjøring. Vi føler oss imidlertid trygge bak både ratt og kufanger av stålrør. Se forøvrig vår tidligere billedmontasje om variasjoner på (mangel på) bruk av blinklys i dette landet.

Uansett, i helgen var jentene på klatretur til basecamp 1 på Kilimanjaro med friluftslivsgruppen. Det kommer sikkert reportasje derfra snart. Vi gutta derimot cruiste til nabobyen Arusha der vi besøkte en farm som aler opp slanger og kameleoner:

var på et stort akrobat-sirkus som hadde en forrykende forestilling med dansere, trommer og akrobater:

Før vi hadde en lang og fin frokost i hagen på lodgen der vi bodde, med selskap fra en staselig Crested Crane, som forøvrig er Ugandas nasjonalfugl:

Godt med helg, og om litt er det påskeferie. Mon tro hvor ferden går da.......

2 kommentarer:

  1. Godt aa holde seg til Toyota, men denne VX'n er noe helt annet en Carinaen. Doningen har samme motor som skolens buss! Tim

    SvarSlett