fredag 18. februar 2011

Snøen på Kilimanjaro

Etter en god del overraskende regn og vind i det siste (med svært mange påfølgende lange strømbrudd) har Kilimanjaro fått en flott kappe med nysnø. Utsikt fra hagen i går:

Til tross for dette minsker snøen på Kilimanjaro drastisk. Om snøsmeltingen forstetter med like stor fart som det har vært de siste 15 år, forventes det at toppen blir fri for snø i 2030. Årsaken til netto reduksjon av snø er at denne delen av Afrika rett og slett får mer høytrykk med tørrere luft og dermed mindre nedbør. Det betyr altså at smeltingen, spesielt i tørketiden går som normalt, men at det kommer mye mindre tilførsel av regn og snø i regntiden og i kaldetiden (mai-august) da snøkappen egentlig skal vokse så den har noe å tære på i varmetiden.
Men altså, noen dager med kraftig regn og uvær gav et flott syn her forleden. Så får vi se hvor lenge det varer. Uværet var forøvrig så kraftig at flere klatregrupper ikke fikk gå opp, og andre grupper som var på vei måtte snu. Sammenlign gjerne med bildet vi tok av toppen 18. oktober 2010.

Øst for toppen Kibo (5895 moh) ligger den taggete toppen Mawenzi (5149 moh).

Kilimanjaro er en stratovulkan som hadde sitt siste utbrudd for 360.000 år siden, men det var registrert vulkanskaktivitet der for 200 år siden. Mawenzi er nå en død vulkan, mens Kibo er en sovende vulkan og kan få utbrudd dersom det skulle opparbeide seg et stort nok trykk i magma feltene som bare ligger 400 meter under toppen. Men uansett hvor lenge vi skulle bli i Moshi, vil vi nok ikke oppleve det. Og det er kanskje like greit å heller kunne nyte toppen slik den er nå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar