mandag 21. februar 2011

Hårfint

Å komme med langt lyst hår til denne delen av verden kan by på noen utfordringer for det er få frisører som tørr å begi seg ut på frisering av annet enn det krusete afro håret. Når sant skal sies er Tanzanianske kvinner veldig opptatt av hår og frisyrer og skifter til stadighet. Det er frisørboder over alt, men for mange er det like god hjelp å gå til en mor, søster eller en vennine. Det er utrolig hvor mange ulike måter håret kan flettes i, eller rettes helt ut med rettetang. Her er hushjelpen vår, Happiness, som både har en flott frisyre og et flott navn. Hun kommer stadig med ny og like imponerende dandering.
Vi derimot prøver å hjelpe oss selv så godt vi kan. Mens guttene setter seg i badekaret eller ute på plenen, setter hårklipperen på 4mm og lar den gli rolig over hodebunnen, er det ikke så lett for jentene. Vi har fått erfare at å bade mye i kloret bassengvann over tid endrer en lys blond hårfarge til blondt med markant grønnskjær. For å unngå å bli helt Shrek er gode råd dyre, og ett av dem er å vaske håret i ketchup. Eddik-syren i ketschup skal da fjerne grønnfargen. Av ulike grunner ble det bare med den ene gangen. Kort tid etter fikk vi tilsendt en egnet shampo samt badehette fra Norge.

Andre ganger er det andre utfordringer. Men takket være en julepakke med rett utstyr, en stor porsjon godt mot og en rolig søndag formiddag kunne vi sette oss ut på terrassen og bleke striper i Elins hår. Tim fikk først øvet seg få å fiske ut hår med heklenål av en plasthette, mens Elin spent måtte sitte rolig og se opp mot Kilimanjaro. Etterpå gjaldt det å gnikke inn nok lys gugge i det som var heklet ut. Nesten 5 timer (!) senere var vi ferdige, og kunden var svært fornøyd, mens en lettet amatør-frisør med stive skuldre og såre fingre lot seg imponere over de som har dette som yrke. Prisen for oppdraget var varm hjemmelaget rabarbrapai, og det var virkelig verdt jobben.

Om noen lurer på hvordan det ferdige resultet ble, så legger vi ikke ut bilde av det her. Dere får komme og se selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar