onsdag 17. august 2011

Litt mislykket

Etter en uke med skole er vi allerede kommet i en god fast rytme etter ferien. Opp kl. 6, frokost i matsalen kl. 6:40 så er vi klare til første time 7:30. Når undervisningstimene er ferdige ca. 14:45 gjør Ingrid seg klar for skoleaktiviteter som kor, gitar, matlaging, ultimate freesbee. Johannes har signed seg opp på friidrett, svømming og brettspill dette halvåret. Noen morgener er de til og med på styrketrening bortenfor fotballbanen før frokost. Det er middag i matsalen kl. 18, leksetid 19-20:45, og internatene låses av 21:30 så da er det tid til å roe seg litt ned her hjemme før vi kryper inn under myggnettene. (vi bruker myggnett selv om det er lite mygg her)

Forrige helg dro alle internatelevene her på skolen sammen på tur til Arusha National park. Parken er ikke spesielt stor, men ligger bare halvannen times kjøring vest herfra. Det er en park som er kjent for variert naturlandskap og store flokker med flamingo. På en av rasteplassene fant Johannes et egg på bakken. Det hadde glatt skall og var en god del mindre enn et hønseegg. Like i nærheten var det flere flamingofjær; hvite og rosa. Parkvaktene gav Johannes lov til å ta egget med hjem, og i bussen tilbake prøvde han å klekke ut en plan for hvordan han skulle klare å ruge ut egget.

En tom is-boks ble rugekasse, i den ble egget pakket godt inn i en norsk hjemmestrikket grønn sokk, med fotballskjorten som "lokk". For å sikre god varme plasserte han PC-adapteren like over sokken, samt en lys over. Temperaturmåler ble lånt fra kjøkkenvinduet. Så var det bare å sette seg ned å vente på å bli mamma, trodde han. Men så enkelt er det jo ikke, for hvor varmt skal egentlig et flamingo-egg ha det? var det i det hele tatt et flamingo-egg? Det var jo også perlehøns i nærheten når det ble funnet, og hvor lang tid må den ligge i rugekassen? Etter litt søking på internett lærte vi at vår adapter avga mye mer varme enn de ca. 37c som var optimalt, og at et egg ikke skal pakkes inn ettersom kyllingen i egget "puster" gjennom skallet. Dessuten må det vendes 4-6 ganger pr. døgn. Her oppdaget vi fort at vi nok ikke hadde lagt til rette for god ruging. Når vi i tillegg mister strøm 4-6 timer i døgnet sier det seg selv at her er det så mange uheldige variabler at sjansen for at dette skulle klekke fra innsiden var omtrent 0. Bedre ble det ikke i dag da Johannes tok med seg rugekassen til naturfagstimen for å få litt faglig bistand fra læreren. En uoppmerksom dult førte til at rugekassen gled over bordkanten og deiset i bakken så egget sprakk. Så mye for ruging og ullsokk. Læreren rakk ikke å finne ut hvilket egg det var, men noen kylling i egget var det ikke.
Så har vi lært at det er litt mindre styr med 4 kameleoner i bur ute i hagen enn et ullent egg på en adapter i stuen.

1 kommentar: