søndag 21. august 2011

Hus og telt

Den siste uken har vi fått tid til å komme litt mer i orden i det nye huset vårt. Hagen er stor og lys, men mest plen (små-brun, for det er tørt her nå). Etter hvert skal vi handle litt planter og blomster slik at det blir mer farge. Kanskje vi også lager oss en liten grill. Vi spiser gjerne frokost, eller andre måltider, ut i hagen ved siden av buret med kameleonene. Men vi har også en god sofabenk like utenfor dørens slik at vi kan sitte der i skyggen om solen blir for sterk.

Rett inn fra hagen og sofaen under halvtaket havner vi i stuen. Vi har fått satt opp en seksjon med to dhow-båter øverst, bøker i midten og duker mm i skapene under. I desember fikk vi dessuten tak en halv kano fra Lake Tanganyika. En gang var den hult ut av en trestamme og brukt til å fiske fra, men så ble den delt i to og gjort om til en flott bokhylle. Til stuebord har vi en stor tromme spent over med kuskinn.

Huset er mindre nå enn der vi bodde sist, og her ser vi fra den ene enden av huset forbi stuen (som ligger i midten) og inn til Johannes sitt rom i andre enden. Kjøkkenet liker vi godt for det er lyst og luftig og har to barstoler som passer godt når vi skal ta en kopp kaffe og en toast på farten. Komfyren har to plater for elektrisitet og to plater for gass. Oppå matskapet står handlekurven vi bruker når vi skal på markedet. Plastposene her er små og revner fort, så da er det bedre å ha en god kurv til varene.

Når vi trenger forandring fra det lille huset vårt kan vi dra på camping og ligge i telt. Denne helgen dro vi med flere andre lærere nord-østover med ISMs telt til Lake Chala Safari Camp midt ute på savannen. Her satte vi opp telt, tente leirbål og grillet marshmellows og annet man gjør når man er på tur.

Rett ved campingplassen ligger det også et stort rundt vann, Lake Chala, så stort at det er 3km fra den ene enden til den andre siden. Det var en gang krateret etter en stor vulkan, som også Kilimanjaro er en del av. For omlag 3/4 millioner år siden hadde vulkanen et stort utbrudd og etterlot seg et krater som etter hvert fyltes med vann fra underjordiske kilder. I dag er det en utrydningstruet tilapia fisk som holder til her i det omlag 90m dype vannet, med kraterkanten 100m lenger opp. Rundt år 1900 satte britene ut noen dvergkrokodiller importert fra Madagaskar, men da en turist ble drept av èn i 2002, og lokale fiskere var lei at garnene ble revnet opp av krokodillene, ble det jaktet på dem. Det skal ikke være flere krokodiller her nå, og vi hverken så eller kjente noen da vi badet i det rene klare vannet... I dag deles innsjøen av grensen mot Kenya. En av lærerne tok seg like godt en joggetur rundt kraterkanten og sveipet dermed innom Kenya, uten å se hverken grensevakter eller taxfree butikk der, bare flott natur.

For de som liker camping hører det også med å grille middag. Her hjelper Johannes til med å snu kyllinglår og hive på mer kull når det trengs. En slik 25kg sekk med kull koster forresten bare 40 kroner. Like over bakketoppen i bakgrunnen er det et naturlig vannhull der dyrene kommer for å drikke. Vi så mange bavianer der, men også masse spor fra elefanter som nylig hadde trasket forbi. Med en kveldstemperatur helt ned mot 21c synes Johannes det var best å ha luen på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar