onsdag 31. august 2011

Innenriksnyheter denne uken

Presidenten i Tanzanias legeforening (MAT) opplyser at av 600 uteksaminerte legestudenter går bare 100 til den offentlige helsetjenesten. De øvrige rekrutteres til FN- og NGO finansierte helseprosjekter. Dette går på bekosting av den nasjonale helsetjenesten, spesielt i distriktene. Stort fokus på HIV/Aids i mange år har ført til at andre sykdommer nå har blitt mer fremtredende. Mens HIV/Aids står for 5% av sykdomstilfellene, utgjør hjertesykdommer 30%, kreft 13% og mentale lidelser 7%. Diabetes er dessuten på fremmarsj. Kroniske sykdommer utgjør nå 62% av sykdommer som rammer Tanzanianerne, og dessverre er det for få Tanzanianske leger til å hjelpe og forebygge.

To menn fra Rwanda og Burundi, ble nylig tatt av Tanzaniansk politi for ulovlig innføring og oppbevaring av et maskingevær og 55 runder med ammunisjon. Politiet mistenker mennene for å ha planlagt kriminelle handlinger vest i Tanzania.
Exim bank i Tanzania, med støtte fra IMF, har utstedt lån på til sammen USD 8 millioner til kvinner som ønsker å starte egen næringsvirksomhet. 214 kvinner har fått lån, mens 1344 andre kvinner har fått kurs i entreprenørskap. En undersøkelse fra 2006 viste at av eiere av små næringsvirksomheter utgjorde kvinner 43 %. Bare 5 % av disse kvinnene hadde egne bankkonti.

Et bryggeri i Lindi har donert laboratorieutstyr til en verdi av Tsh 11 millioner [nesten 5 årslønner for en lærer] til en videregående skole for jenter. Bryggeriet hadde tidligere donert et tilsvarende beløp for bygging av et bygg for realfagsseksjonen på skolen.

Tanzanias lærerforbund (TTU) har varslet streik i Kigoma regionen etter at utdanningssjefen der utalte at lærerne i regionen var vanskelige å samarbeide med og ikke dyktige nok. TTU hevder lærerne nå har mistet all tillit til utdanningssjefen, men vil avblåse streiken dersom han fratrer sin stilling.

300 studenter ved Mzumbe University i Morogoro [et universitet som samarbeider med Universitet i Agder] har registrert seg som blodgivere for Tanzanias Røde Kors (TRCS). TRCS har initiert kampanjen for å få flere blodgivere da det er mangel på blod på sykehus over hele landet. TRCS har forsikret studentorganisasjonen på Mzumbe om at blodet de donerer vil bli oppbevart trygt av dem og fordelt rettmessig der behovet er størst.

Frem mot den Internasjonale Turisme dagen, 27. september, satser den Tanzanianske Reiselivsbransjen offensivt for å øke interessen for bl.a. Dar Es Salaam blant turister. Til og med drosjesjåfører i storbyen har fått trening i kundebehandling slik at alle gjester skal føle seg velkomne. Turistindustrien utgjør 17% av Tanzanias BNP, og om lag 25% av landets valutainntekter.

Langs kysten har restauranter blitt advart mot å kjøpe fisk fra Japanske fiskeforhandlere da det fryktes at fisk fisket like utenfor det tsunami-rammede kjernekraftverket i Japan er fraktet til øst-kysten for å selges på det afrikanske markedet.
Tanzania steg nylig 2 plasser på FIFAs rankingliste og er nå nr. 125. Trener Jan Paulsen er glad for at den tidligere negative taps-trenden har snudd og sier laget ser fem til kampen i kvalifiseringen til Afrika-Cup mot Algerie (ranket som nr. 46)

1 kommentar:

  1. Hei Brutter, artig å følge med dere. Flotte bilder!!!!! Sitter sammen med Oddvar som har badet mye i bassenget på ISM. Nå er vi på hyttetur i norsk fjellnatur og glad vi slipper å tenke på vannskorpionene i bassenget deres...! (kommentar fra Oddvar) He he.. Fjelltur i morgen. God helg og pass godt på hverandre.

    SvarSlett