søndag 8. mai 2011

Et siste svermeri

Med regntiden kommer det en stor forandring. Elvene svulmer opp, trærne strekker på seg og får grønne kroner. Markene og åkrene skifter også farge fra rødbrunt til grønt i mange nyanser når mais og bønner vokser om kapp med solsikker og bananpalmer. I kaffeplantasjene blir kaffebønnene røde og klare for innhøsting. Selv om det er regntid er det ikke slik at det regner hele tiden. Vi opplever heller korte men kraftige regnskyll (dessverre mye kortere enn det bøndene ønsker), oftest sent på kvelden eller nattestid. Med blikktak her på huset trommer det så kraftig at vi lett våkner av det om natten, samtidig er det fasinerende, og rart med varmt regn også.
Med regnet kommer nye blomster med saftig nektar, frukten modnes og faller på bakken, og med dette kommer flere apekatter, fugler, sommerfugler og insekter også. Med regnet våkner alt til liv.
Når det er helt mørkt, allerede kl 18:50 nå som det er høst her, setter nattevaktene på nattlys på bygningene slik at de lettere skal kunne følge med på at alt er som det skal. Lyset holder potensielle tyver borte (her på området føler vi oss aldri utrygge uansett), men tiltrekker et hav av insekter. Den siste uken har det vært spesielt mye aktivitet. 

Her står Johannes med en kost og forgjeves prøver å vifte bort innsekter som svermer rund et av natt-lysene på huset vårt.
Nede i bakken, der de har bodd hele livet, utvikler de plutselig vinger, og som ved et trylleslag hver kveld den siste uken har de kommet frem fra ukjente hull i bakken; svermer av flygende termitter. I løpet av 1 time eller så, er de overalt på campus der det er lys, og flyr som gale rundt før de faller ned igjen og enten finner et nytt sted å bygge bo, eller dør. På bakken, med store vinger som ikke lenger klarer å holde dem oppe, blir de et lett og svært attraktivt bytte for maur, gekkoer, katter, fugler og andre som elsker termittbuffèen. Om morgenen ser vi bare en haug løse vinger som spor fra nattens svermeri.

Her kikker Elin ut vinduet og er glad for nettingen som holder insektene ute, men som åpner for kveldsluften inn.
De siste nettene har ikke de flygende termittene vært å se i det hele tatt, så det var tydelig at det dette var en kort affære.

1 kommentar:

  1. Jeg kan godt huske en morgen i Addis når vi kom inn på baderommet som aldtid hadde lys på nettene og dusjbunnen var full med vinger. Døren var ikke så veldig tett hos oss og utenfor der som også aldtid var lys var det fult med vinger i alle hjørner som fantes. Fredrik likte å ta dem som ikke hadde ennå mistet vingene og se på dem. Det er lidt kjekt å følge med dere å se at dere opplever mye av det samme som oss. På ferieplass som missionen har opplevde vi også besøk av apekatt som kom inn og forsynte seg av en banan. Den ville ikke ut før vi hentet en kost for å skremme den vækk. Barna måtte også være forsiktige og ikke spise noe utendørs for ellers kunne apekattene komme å ta maten av dem.

    Håper dere får en fin sommer alle sammen. Det blir spennende å følge med på bloggen.

    Hilsen,
    Kia

    SvarSlett