torsdag 12. mai 2011

Avisoverskrifter

Fra en av nasjonsavisene, The Citizen, denne uken:
1) Bøndene kommer med krav til regjeringen om å bedre veiene slik at de kan få frem varene sine til markedene. Nå i regntiden er mange veier nesten ufremkommelige, eller krever lenger reisetid, noe som vanskeliggjør transport av fersk frukt og grønnsaker. Bøndene viser til at dårlig standard på veiene gjør at de ikke når frem til markedene i tide til å få solgt varene til en god nok pris.

2) En 26 år gammel navngitt mann er dømt til 32 års fengsel og 12 stokkeslag for voldtekt mot en 15 år gammel skoleelev i 2009. Skoleeleven ble tvunget til å slutte skolen da hun ble gravid og har ikke rukket å gå tilbake til skolen etter at hun fødte barnet. Mannen ble tilkjent 2 års fengsel (av de 32) for først å ha nektet farskap til barnet.

3) USAs angrep som førte til drapet på Bin Laden støttes i avisene ettersom Bin Laden bl.a. var ansvarlig for at 11 Tanzanianere ble drept i et angrep på den Amerikanske ambassaden i Dar Es Salaam 7. august 1998.

4) Utdanningsministeren i Tanzania har fremmet et forslag om at det blir krav om at alle barneskoler i landet skal servere elevene sine minst ett varmt måltid om dagen. I dag tilbyr 1167 barneskoler i landet varm lunsj til sine elever. I noen regioner er det varme måltidet drivkraften til at barn møter opp på skolen og sendes dit av sine foreldre. Undersøkelser viser at antall elever som består fagene på barneskolen har økt fra 14 % i 2000 til 58 % i 2009 i skoler der de nå tilbyr varm mat til lunsj.

5) Det er stor mangel på jordmødre i Tanzania. Helseministeriet mener at det trengs ytterligere 26.000 jordmødre for å dekke behovet. Statistikk viser at 40 % av kvinnene opplever komplikasjoner i forbindelse med fødsel, noen av dem kan føre til tap av liv. Det er faktisk størst behov for jordmødre i byer og tettsteder. Mange år med satsning på å dekke behovet i utkantstrøk har ført til relativt god oppfølging der, men ettersom befolkningen i byene vokser er det derimot i byene at man opplever større behov for kompetente jordmødre.

6) Sjåførene i minibussene (daladala) mellom Arusha og Moshi streiket forleden ved å unnlate å plukke opp en eneste passasjer i hele 6 timer mens de kjørte den 8 mil lange ruten mellom de to store byene nord i Tanzania. Pendlere og folk som skulle til og fra markedet ble stående uten transporttilbud. Det er oppgitt ulike grunner til streiken. Noen mener sjåførene ønsket tillatelse til å kunne øke billettprisen til Tsh 500 (kr. 1.80) på det 2 mil lange strekket fra Arusha til Usa River fra dagens pris på Tsh 3-400, pga økte bensinpriser. Andre sier streiken var en reaksjon på et økende antall ureglementerte kontroller og trusler fra det lokale hvitkledde trafikkpolitiet langs denne trafikkerte veien. [Normalt er det 8-9 faste trafikkpoliti kontrollposter på denne 8 mil lange veien mellom storbyene. Vi har bare blitt stoppet 1 gang, og sendt videre uten problem]

7) En av Tanzanias parlamentsmedlemmer har donert Tsh 10 mill (kr. 36.000) slik at 50 mennesker skal få kunne dekke reiseutgifter til å kunne besøke den 75 år gamle tidligere presten Mwasapila nord i landet. I måneder har tanzanianere valfartet til Mwasapila [Tanzanias Snåsamann] for å få en kopp av hans urte-brygg som etter sigende skal kurere et stort antall uhelbredelige sykdommer. Parlamentsmedlemmet oppgir at donasjonen skal gå til de som ellers ikke ville hatt mulighet til å dekke kostnadene for en slik reise. Hver kopp urte-te koster forøvrig Tsh 500 (kr. 1.80) , der 200 går til menighetens arbeid, 100 til hjelperne hans og Tsh 100 til presten selv. Bilkøene er oppgitt til en hver tid å være over 60 km lange i helt åpne området nordøst for Serengeti der det forøvrig ikke er spisesteder eller overnattingsplasser.

8) Politiet i Kilimanjaro region har arrestert 26 mennesker fra Etiopia og 1 fra Somalia som hadde tatt seg ulovlig over grensen og som ikke hadde godkjente papirer med seg. Disse ulovlige innvandrerne vil så snart som mulig bli sendt tilbake til hjemlandet.

9) 3 måneder etter en fatal bombeeksplosjon i et ammunisjonslager i Dar Es Salaam der 20 sivile mistet livet og mer enn 600 skadet (4 fremdeles på sykehus) bor fremdeles de som ble husløse i telt i ruinene av eiendommene sine. De anklager nå regjeringen for å ikke følge opp løftene om å rydde tomtene og gjenoppbygge de 77 husene som ble knust i eksplosjonen. Gjennoppbyggingen er estimert til en kostnad på Tsh 3.75 milliarder. Myndighetene og Røde Kors har delt ut telt, men en av beboerne med 7 barn sier til avisen at med regnet kommer det gjørmevann inn i teltet, og de har også måttet ta livet av slanger som kommer inn på leting etter mat om natten.

10) En av fotballaget Simbas [Løvene] beste midtbanespillere Patrick Ochan er solgt for Tsh 150 millioner ($ 100,000) til et lag TP Mazembe i DR Kongo. Månedslønnen på proffspilleren blir med dette $ 5000 i hans nye klubb. Topplaget Simba ønsker å bruke pengene fra salget til å sikre seg nye talenter for laget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar