torsdag 9. desember 2010

9. desember 1961 - Frigjøringsdagen

I dag er det Independence Day her i Tanzania. Det er en offentlig høytidsdag der alle kontorer, banker, skoler og lign har stengt. Denne frigjøringsdagen knyttes til 1961 da landet Tanganyika fikk sin selvstendighet fra den britiske kolonimakten. 2 år etter ble også øyen Zanibar fri og ble så forenet med fastlandet til det selvstendige landet Tanzania (26.april 1964). Overgangen til selvstendighet var veldig rolig, sammenlignet med nabolandenes frihetsakamp. Landsfaderen og presidenten Julius Nyerere styrte fra da av en sosialistisk stat.
For de fleste tanzanianere er 9. desember en ganske vanlig dag. Bortsett fra at offentlige kontorer / etater har stengt holder menig-mann sin lille butikk åpen, ellers ville man jo ha en dag med tapt omsetning. De som får en fridag bruker den på litt ekstra forefallende arbeid hjemme eller å gjøre ærend de ikke rekker ellers. I Nyereres tid var det hornmusikk i gatene, folkedans og oppvisninger av tradisjonelle sanger, men nå er det lite igjen av det, blir vi fortalt, kanskje bare i hovedstaden. Selv om skolene har fri idag ble den Tanzanianske nasjonalsangen (her fra en video på You Tube) sunget mange steder.

Mens de i 1. vers synger om Afrika, synger de (med ellers lik tekst) om Tanzania i 2. vers: 
Mungu ibariki Tanzania
Dumisha uhuru na Umoja
Wake kwa Waume na Watoto
Mungu Ibariki Tanzania na watu wake.
Chorus:
Ibariki Tanzania
Ibariki Tanzania
Tubariki watoto wa Tanzania.

(Norsk oversettelse:
Gud velsigne Tanzania
Forær evig frihet og samhold
Hans sønner og døtre
Gud velsigne Tanzania og dets folk
Vers:
Velsigne Tanzania
Velsigne Tanzania
Velsigne Tanzanias barn)

Her på ISM har det også vært skolefri i dag, men ingen nasjonalsang. I går ble dagen markert ved at alle ble oppfordret til å ha på seg typiske tanzaniansk antrekk. Spesielt kvinnene har fargerike stoffer (kanga, kitenge) som de tar rundt seg både som skjørt, og/eller overdel og som hodeplagg. Noen av guttene hadde på seg batikk-skjorter eller skjorte m/ dressjakke.
Vi har vårt Tanzanianske bordflagg fremme og Johannes viser her hvordan det ser ut:

Flagget farger symboliserer følgende:
grønt: jordbruk og landets fruktbarhet
svart: det Tanzanianske folk
blått: det indiske hav som ligger langs Tanzanias østkyst
gult: mineralrikdommene i landet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar