fredag 19. november 2010

Johannes på Kilimanjaro

(Etter kraftig regn & torden mandag med påfølgende modemsbrudd er vi endelig tilbake på nett)

I forrige uke var Johannes med friluftsgruppen på tur til 1. basekamp på Kilimanjaro. Frilutfslivgruppen har turer på 5 nivå, der dette var nivå 1, mens å bestige toppen av Kilimanjaro er nivå 5. Man må "bestå" ett nivå før man kan gå videre til neste. Her sjekkes sekkene før avreise. Alle elevene må selv bære sekk med klær, sovepose og mat for 2-dagers turen.

Så er det omsider klart for å komme seg av sted.

ISM har noen egne Land Rovere, en liten buss, og en ombygget lastebil. Denne er flott å dra på skoletur med for den kan kjøre i mark og terreng uten å sette seg fast. Dessuten er den gøy å sitte på i fordi det ikke er vinduer men åpent langs siden.

Det er flere klatreruter opp på Kilimanjaro. Marangu-ruten er den mest populære, og inngangsporten (1980moh) ligger omlag 50 min. kjøring nordøst fra Moshi. Her skal alle registreres og det tok hele 2 timer før de kunne vandre videre oppover, så da var de klare for litt lunsj, får det bare var å få på seg sekkene og begi seg i veg.

Denne delen opp til Marangu camp 1, går gjennom frodig og fuktig skog. Temeperaturen her var 25-26c. Johannes så 2 kamelioner, 4 apekatter, og 1 ku... (en som en bonde hadde bundet fast til et tre), og masse masse insekter. Turen opp tar omlag 3 timer, men fordi de var elever her som ikke var vant til å gå i fjellet brukte gruppen hele 6 timer opp.
Hyttene på camp 1 ligger på 2743 moh. De er laget av tre, har strøm fra solseller og har plass til 6-8 personer i hver hytte. Bak hyttene var det utedo, et hull i et planegulv, men det var friskt godt vann fra kilder litt lenger oppe. Hyttene ser ut som kjempestore A-er, for de skrå takene går helt ned til bakken.

Tidlig neste morgen var det klart for frokost; kakao, frukt og skive med syltetøy eller salami. Det var bare +6c så det var viktig å ha godt med klær på.

Omlag 10 min. gange opp bak fra hyttene kommer man litt ut av skogen og kan se Mawenzi. Denne raggee fjelltoppen er den minste av de to toppene på Kilimanjaro. Den store runde toppen heter Kibo. Oppe i Mawenzi ligger det forresten et gammelt flyvrak. Kilimanjaro er en sovende vulkan, og Johannes kunne se flere små krater langs med utsiktspunktet de stod på.
Her er gruppen med elever fra ISM Moshi. I tillegg var det noen elever fra ISM i Arusha, i alt ca 20 elever.

Det var faktisk mulig å se over til Kenya, men her er utsikten sørover. Moshi ligger langt der nede til høyre et sted.

Det tok selvsagt my kortere tid å gå ned, 3t20min, men det var nødvendig med noen stopp underveis. Johannes synes det beste med turen var å se utsikten når de nådde målet, og det at de brukte 2 skoledager. Det som var mest slitsomt var å bære den tunge sekken, spesielt oppover når den var fullpakket.

I Januar går neste tur, nivå 2, og da er han klar igjen. Då går turen til en annen Camp på et annet fjell.

2 kommentarer:

  1. Endelig kan jeg legge inn en liten hilsen! Så kjekt og følge dere på bloggen! Klms fra Ingunn (Solborg) :)

    SvarSlett
  2. Kult! Må ha vært en kjempe-tur... Her hjemme gleder vi oss til tentamensukene, (Engelsk til Torsdag) og pugger fortsatt om hormonsystemet, WW1 og kristendommen...

    Vet dere noe om når dere kan komme å besøke oss? :D Hils masse til Ingrid og si at vi savner henne! Klem <3

    SvarSlett