mandag 11. juni 2012

Det blåser vi i ...eller?

Visste du at det er Tanzania's nasjonal-tre, Mpingo, som brukes som basis i bygging av klarinetter? Det er treets hardhet og svarte farge i kjernen på stammen som gjør det ypperlig som hovedmateriale. Hardheten hindrer riper, hakk og også at treet trekker til seg fuktighet eller slår sprekker. Derfor brukes det ikke bare til klarinetter, det brukes også til å lage obo, sekkepipe, andre fløyter, (svarte) tangenter på pianoet, i tillegg til at det er svært populært å lage tre-skultpurer av her i Tanzania.

Men akk. Til tross for at antallet korps-musikanter i Norge er dalende og etterspørselen etter klarinetter i hjemlandet faller, reduseres faktisk også antallet mpingo-trær her i Tanzania, for det er i Tanzania det vokser. Eksperter regner med at det bare er 3 millioner trær igjen, mens bare 20% av disse er egnet til å bruke til å lage musikkintrumenter av. Når nesten 30.000 av disse trærne hogges ned hvert år synker antallet med 5% årlig, og dette er alarmerende fordi mpingo trærne må vokse i gunstige forhold i 70-200 år før de er klare til å kunne hugges og gjøres om til bl.a musikkinstrumenter. Dessuten, nettopp fordi de er så hardføre tåler disse trærne også tørke, skogbranner og kan vokse på steder det ikke er mulig å drive ordinært jordbruk. Dessverre er ikke den allmenne Tanzanianerne så opptatt av å bevare områdene som mpingo-trærne vokser i. Kanskje synes mange det er lite spennende å ta ansvar for et tre som må passes på i mer enn 100 år, når gjennomsnittlig levealder i Tanzania bare er på 46... De ser heller ikke ut til å se den økonomiske verdien av treet, som ligger på USD 25.000 pr. trestamme (omtrent 150.000 kroner). Ikke rart det koster å kjøpe en klarinett!

Men det er likevel noen som prøver å gjøre hva de kan for å ta vare på dette treet og som har klart å skape litt blest [!] rundt nødvendigheten av å ta vare på mpingo. En gruppe amerikanske klarinettister har dannet en forening, Clarinets for Conservation, der de reiser rundt i Tanzania og holder konserter, underviser både i klarinettspill og om mpingo-treets kvaliteter, følgelig er de også med på treplanting.
Inntektene de får fra sponsorer, donasjoner og fra konsertene går med til å kjøpe små mpingo-poder som de deretter får skolene til å være med å plante ut og ta vare på. I tillegg har de klarinett-undervisning på enkelte skoler. Denne uken var de også her på ISM, med både konsert og 100 nye planter som en gang vil danne en flott mpingo-skog her på campus. Verdifull på mange måter.
Her er elever med å plante ut:


Mpingo treet produserer også svært mye oksygen, faktisk så mye at to trær gir nok til en familie på fire i et helt år. I tillegg tar den opp like mye karbondioksyd som en bil slipper ut over en distanse på 42.000km (omtrent 6,5 ganger rundt jorden), det er derfor kjernen på treet er så hardt og svart. 

Kanskje en gang i fremtiden vil våre barnebarns-barn kunne spille klarinett eller piano på trevirke fra denne plantedagen her. Hvis vi ikke er i stand til å ønske en slik tanke, får vi heller ingen fremtid eller mulighet til å la de neste generasjoner få rike samme muligheter som vi har.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar