mandag 13. juni 2011

Bitte litt om IB, litt om internatskole, og litt til

Om få dager er et langferie her. Vi kaller det long vacation, for det er jo galt å si sommerferie nå som vi faktisk er i vinterhalvåret her. Men med 21-24c om dagen er det lite som minner om vinter, ihvertfall om en kommer fra Norge. Om nettene kan temperaturen nå krype ned til ca. 14c, og da er det godt med en norsk sommerdyne. I mars og april hadde vi kraftige regnskyll men de er over nå, men noen trær har mistet bladene sine. Det er fint for da får vi litt mer sol i hagen, og Johannes kan tjene seg noen shilling på å rake dem opp.

Ettersom ISM følger utdanningsprogrammet International Baccalaureate (IB) gir det ofte fortrinn for studentene når de søker seg inn på universiteter. Det er 3267 IB skoler i til sammen 141 land for over 970.000 elever. International School Moshi var første skole i Afrika som fikk IB. Avgangselevene i Diploma (tilsvarer vg3 på videregående) ble uteksaminert siste helgen i mai og har forlatt skolen og skal andre steder. Omtrent alle som en kommer inn på ett av de universitetene de først hadde søkt seg inn på. Mange drar til USA, Canada, England. Men Tyskland, Australia og Hong Kong får også nye studenter fra ISM i september.

I dag har de 80 internatelevene som fremdeles er igjen på skolen vært ivrige med å pakke ned de eiendelene de har på rommene sine. De fleste setter dem på et lager her på skolen slik at de kan ta dem i bruk når de kommer tilbake i august. På torsdag skal de reise hjem til familie her i Tanzania, til andre land i øst Afrika, eller til land som England, Sverige, Holland, India, Kina, og USA. De aller fleste av dem kommer tilbake i august fordi de trives her i et internasjonalt miljø, foreldrene ser at utdanningsprogrammet er gunstig for barna deres og fordi engasjerte og faglig flinke lærere gir elevene stor oppmerksomhet slik at de blir fulgt opp og får riktige utfordringer i skolehverdagen. (Se mer om internatlivet fra innlegget 30. oktober '10)
I tillegg har skolen et godt team bestående av 5 internat-foreldre som bruker mye tid på å følge opp "sine". Med 105 internatelever i alderen 9-20 er det mye veiledning som skjer i løpet av en dag. Elevene her har oppgitt følgende gode grunner til å være internatelev på ISM:
  • Skolen har en strukturert arbeidshverdag som hjelper oss med å bli modne og selvstendige
  • Små klassestørrelser med godt med ressurser og faste faglige veiledningstimer i uken
  • Tett oppfølging og støtte fra et samkjørt team av internatforeldre
  • Det er gøy å dele rom og internat med jevnaldrende fra andre land og kulturer
  • Vi kan være med vennene våre hele døgnet, og det er lett å få seg venner
  • Skoleområdet har utebasseng, data rom, fotballbaner, stall m/ hester, tennisbaner, biljard, sykler osv, så vi har mulighet til mange aktiviteter om vi ønsker det. Er vi f.eks. med på Friluftsliv valgfag kan vi komme oss rundt på mange av fjellene her, og til og med nå toppen av Kilimanjaro
  • En vakker og stor campus en kan utfolde seg på
  • Blir trygge på prøve nye ting og får mange nye erfaringer
  • Har medbestemmelses rett inn i skolens internatliv
  • Uteksamineres herfra til universiteter og høgskoler med et forsprang basert på erfaring, selvstendighet, ansvar og med venner fra hele verden

Selv om internatelevene våre reiser på torsdag står ikke internatene tomme frem til august. Allerede fredag er de fulle igjen. Da kommer klasser fra internasjonale skoler over hele verden hit for å være med på de populære leirskole programmene Visiting Schools Programme eller CAS. Om natten bor de på internatene, men om dagen er de ute i lokalmiljøet og driver ulike former for samfunnstjeneste; graver grøfter, bygger brønner til rent vann, maler skoler, besøker barnehjem, lærer Tanzaniansk musikk og dans osv osv. De kan også fordype seg i skolefag og lære om jordbruk, turistnæring, natur- og dyrevern, migrasjon, helse osv. i tillegg at de selvsagt får tid til å besøke nasjonalparkene her eller klatre Kilimanjaro. Et tips å gi videre til en skoleklasse du kjenner?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar